seminte_omega3

Cele mai bune surse de Omega 3

Din cele peste 100 de tipuri de acizi grasi cunoscuti, grasimile polinesaturate omega 3 si omega 6, absolut necesare organismului uman, nu pot fi sintetizate in corpul nostru, ci provin exclusiv din alimentatie.

Desi ambele tipuri de acizi grasi esentiali sunt necesare pentru o stare buna de sanatate, raportul dintre acestia este estential. Specia umana a evoluat in conditiile unui consum mai mare de acizi grasi omega 3, in paleolitic raprtul dintre cele doua tipuri de grasimi fiind de 1:1. In prezent, raportul omega 3/omega 6 este, mai ales in dieta occidentalilor, de 1:17 sau 1:24, in conditiile in care un raport optim ar fi de 1:2 sau 1:4.

Corpul uman transforma acidul linolenic omega 3 (ALA) in acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), dar numai in conditiile unui raport optim intre omega 3 si omega 6.

Cu inaintarea in varsta, sistemele enzimatice  de transformare a ALA in EPA si DHA devin tot mai ineficiente. Astfel, cresterea aportului de acizi grasi prin alimentatie devine tot mai importanta.

EPA si DHA nu se gasesc in stare naturala in organismul uman, ci sunt sintetizati pornind de la acidul alfa-linolenic furnizat prin dieta. In cazul in care consumul de acid linoleic (omega 6) este mai mare decat cel de acid alfa-linolenic (omega 3), organismul va sintetiza EPA si DHA in cantitate foarte mica.

De ce sunt EPA si DHA atat de importante?

  • Reduc colesterolul LDL si cresc HDL cu 5-10%.
  • Franeaza producerea de trigliceride in ficat.
  • Pot determina scaderea tensiunii arteriale cu aproximativ 10%.
  • Reduc vascozitatea sangelui si riscul de agregare plachetara.
  • Hranesc membranele celulare, reducand frecventa si gravitatea aritmiilor cardiace.

DHA se mai numeste si acid cervonic si este considerat unul dintre cele mai bune elemente nutritive cerebrale. Prezent in tesuturile creierului in cantitate mare, DHA reprezinta pana la 50% din membranele celulare.

In pestele gras, EPA si DHA sunt gata sintetizate. Astfel, consumul de macrou, somon, hering si sardine furnizeaza organismului direct acid eicosapentaenoic si acid docosahexaenoic, transformat din acidul alfa-linolenic.

Surse alimentare de acizi grasi esentiali omega 3 cu lant lung (EPA si DHA)

Aliment (100 g)          Grasimi totale (g)    Omega 3 cu lant lung (DHA-EPA)
Sardine                         16                                 3,5
Macrou                         14                                 2,6
Hering                           8,9                                1,5
Somon                          10,1                              1,3
Ansoa                            5                                   1,2
Somon                          5,5                                1,2
Ton                                2,5                                0,5
Pastrav                         2,6                                0,4
Creveti                         1,1                                 0,3
Homar                         0,9                                 0,2

Surse vegetale de Omega 3

Organismul uman are nevoie de 0,5 g de EPA si DHA zilnic. Consumand peste gras de 2-3 ori pe saptamana, iti poti asigura fara probleme aceasta cantitate. Din pacate, pestele de crescatorie, in special somonul, are o carne saraca in acizi grasi omega 3 (EPA-DHA) si asta deoarece nu se hranesc cu fitoplancton, ci cu fainoase.

In aceste conditii, sursele vegetale de omega 3 sunt de preferat. Desigur, organismul va trebui sa transforme acizi grasi omega 3 in EPA si DHA, insa in conditiile unui raport echilibrat omega 3 – omega 6, acest lucru nu ar trebui sa puna probleme. Semintele si uleiul de in au concentratii mari de acid gras omega 3 cu lant scurt (acid alfa-liniolenic). Uleiul de in are avantaje clare: pret scazut si concentratie mare de acid alfa-linolenic  – 40-50%, adica 7 g de acid alfa-linolenic la o lingurita sau 15 cl de ulei de in.

Studiile au aratat ca nivelul ALA in organism creste cu 12%, al EPA cu 11% si al DHA cu 5% in cazul celor care consuma ulei de in timp de patru saptamani!

Surse alimentare de acizi grasi esentiali omega 3 cu lant scurt (ALA)

Aliment                  Acid gras alfa-linolenic omega 3 cu lant scurt (% din grasimile totale)
Ulei de in               57
Ulei de rapita        11
Ulei de soia            8

Inul, continut echilibrat de omega 3 si omega 6

Semintele de in contin aproximativ 41% grasimi, din care mai bine de jumatate sunt grasimi din seria acizilor omega 3 cu lant scurt (acidul alfa-linolenic). Acestea au fost introduse in formula ColonHelp tocmai datorita propritetatilor incontestabile in mentinerea sanatatii organismului.

In procesul de fabricatie, semintele de in sunt macinate impreuna cu uleiul prin mijloace speciale, astfel incat ColonHelp este o sursa buna de acizi grasi esentiali omega 3 (1.600 mg/16 g produs)!

Uleiul de in si cel de canepa sunt cele mai echilibrate in privinta raportului dintre acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6. In schimb, uleiul de floarea-soarelui contine 1% omega 3 si 71% omega 6, uleiul din germeni de porumb − 1% omega 3 si 57% omega 6. Cum am vazut anterior, excesul de omega 6 impiedica organismul sa exploateze in mod adecvat sursele de omega 3.

Ulei (100 ml)                       Acid alfalinolenic (omega 3) (g)    Acid linoleic (omega 6) (g)
Ulei de in                              55                                                         17
Ulei de canepa                     25                                                         55
Ulei de rapita                      10                                                          22
Ulei de soia                          8                                                           54
Ulei de masline                   1                                                            9
Ulei din porumb                 1                                                            57
Ulei de floarea-soarelui     1                                                            71

Uleiul din semintele de in are proprietati terapeutice demonstrate:

  •   Scade nivelul de colesterol total si in mod special colesterolul „rau“.
  •   Scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
  •   Inhiba factorii generatori de ateroscleroza si inflamatie.
  •  Reduce vascozitatea samgelui si gradul de agregare plachetare.
  •  Este absolut necesar pentru dezvoltarea creierului uman.
  •   Combate formarea radicalilor liberi.
  •   Scade simptomele artritei reumatoide.
  •   Scade riscul de depresie post-partum.
  •   Regleaza ciclul menstrual si scade frecventa si intensitatea durerilor menstruale.
  •   Scade frecventa si intensitatea crizelor de astm bronsic.
  •   Imbunatateste circulatia periferica.
  •   Reduce rezistenta la insulina.
  •   Previne migrenele.
  •   Mareste rezistenta sistemului nervos la stres.
  •   Scade frecventa insomniilor.
  •   Stimuleaza sinteza colagenului din piele.

Pentru sanatatea ta alege ColonHelp, supliment din fibre alimentare 100% natural, cu un raport optim de acizi grasi omega 3 si omega 6!

5 thoughts on “Cele mai bune surse de Omega 3

  1. Ileana

    Eu mananc orice fel de peste, fructe de mare, alge, etc. Sper doar sa nu fac abuz, as manca toata ziua doar ton, somon, sardine etc. Am vazut un documentar care spunea ca atunci cand corpului ii lipseste ceva, anumite minerale de exemplu, le cere prin alimentele care le contin. Cand o sa am timp o sa merg sa-mi fac niste analize.

    Răspunde
  2. Olivia

    Nu cred ca ai o problema daca ai manca toata ziua doar peste, fructe de mare, alge, etc, cred ca ai doar gusturi bune:). Insa nu uita si de detoxifiere, este ok ce mananci tu dar asta nu inseman ca nu ai si de unde sa preiei toxine. Toxinele le poti lua chiar si din aer prin poluare.

    Răspunde
  3. Bianca

    Eu am migrene, dar nu stiam ca ma poate ajuta uleiul de in. Cred ca este singurul pe care nu l-am incercat, in rest am incercat tot ce se putea, dar migrenele tot nu cedeaza…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s